Aquesta entrada és una continuació del publicat el dia 7 de maig: http://www.astroemporda.net/2012/05/transit-de-venus-pel-6-de-juny/
Ja hi ha diverses agrupacions, fòrums i portals que s’estan movent pel seguiment del trànsit de venus del proper dia 6 de juny, i com no, Astronomia des de l’Empordà també. Avui justament he estat analitzant in situ diversos llocs per a poder seguir el trànsit. Com que es veurà fins a pocs minuts després de la sortida del sol, cal buscar un lloc amb bona visibilitat al E-NE (el sortirà a 58º d’àcimut), és a dir, encarats cap al mar i a una mica al nord.
Tot i que de bon principi havia proposat la terrassa de l’Hotel El Far, a Sant Sebastià (sobre Llafranc), hi ha hagut altres oferiments i avui els hem comparat. Es tracta del Far de St. Sebastià, Platja d’Aro, Pals i Begur.
Per a poder triar cal tenir en compte l’accessibilitat, poder tenir el cotxe a prop dels equips, horitzó net i sobretot la orientació. La Costa Brava sobretot està encarada al E – SE, per tant no totes les platges valen, com les de Palamós o Calella.
El far de Sant Sebastià és el lloc tradicional de les observacions del sol a la sortida, i és que el mirador que ja hi ha, a 136m sobre el mar ben bé arran de l’aigua és excepcional. Així com lloc tradicional per a veure la primera sortida de sol cada dia 1 de gener. El problema és que ara el sol surt molt més al nord que no pas al gener, i per tant queda bastant arraconat, i diversos observadors es farien nosa entre ells.
La platja de Platja d’Aro té un problema similar. Tot i que anant al últim racó s’hauria de poder veure sortir el sol pel mar, això passaria molt a prop de l’espigó del port de Palamós, i és bastant arriscat. A més a més el cotxe s’ha de deixar a bastants metres de la línia de l’aigua, i hi ha dunes que podrien fer que no s’arribés a veure l’aigua des de l’aparcament. per tant. Tot i que és el lloc que ha triat l’Agrupació Astronòmica de Girona, queda descartat pel risc en l’error de càlcul i pel fer d’haver de mourer’s per la sorra de platja per veure el mar. Esperem que rectifiquin a temps!
Begur ha estat proposat pels companys del portal astronomo.org. Com que antigament Son Rich, un turó a l’entrada de Begur per Esclanyà, era un lloc tradicional d’observació astronòmica, hem anat a veure si des d’allà es podria veure, però no ha estat així. La orientació per veure la sortida del sol és nefasta. I altres cales de Begur tampoc tenen la orientació adequada, a part de pitjors condicions d’accesibilitat. Descartat.
Finalment una sorpresa obtinguda d’investigar una mica amb el programa The Photographer’s Ehemeris. Aquest programa el porto utilitzant bastant temps, i és ideal per a poder veure per on sortirà i es pondrà tant el sol com la lluna en qualsevol lloc i dia. En veure que la platja de Pals queda perfectament ben alineada, ha estat un lloc directe a veure’l in situ. De fet el lloc és ideal: per arribar-hi només cal seguir les indicacions, no té pèrdua i és directe, fàcil d’accedir-hi. Un cop allà hi ha tres aparcaments a línia de platja, i des dels tres es veu perfectament l’horitzó. Ideal! Dels tres, el primer és massa estret, i el tercer és enorme, hi ha una línia de 30 metres perfectament orientada.
Ubicació Google maps: https://maps.google.com/maps?saddr=Urbanizaci%C3%B3n+Arenals+de+Mar+Sector+I&hl=ca&ie=UTF8&sll=41.981562,3.207268&sspn=0.004458,0.010568&geocode=FVuXgAIdsOswAA&mra=mr&t=h&z=17
Per tant és des d’on farem el seguiment del trànsit, sempre que el temps acompanyi! Qui s’anima? Tens l’esdeveniment al Facebook: https://www.facebook.com/events/451767504837552/
Apunta’t!!