EDITAT 25/10/2013. Aquí teniu una imatge feta amb Stellarium de la posició aproximada dels 4 cometes d’aquest article:
- C/2012 S1 ISON. El cometa de moda. Actualment el podem veure a prop de Mart, unes hores abans de l’alba a mitja alçada, entrant a la constel·lació del lleó per l’oest. Arribarà a magnitud 7.6 a finals de mes, encara no visible a simple vista, però si amb prismàtics. Ha de passar pel periheli el 28 de novembre, pel que en teoria hauria de començar a generar una cua més vistosa ràpidament. Últimes observacions mostren que genera menys activitat de l’esperat, pel que sembla que podria tenir menys aigua de la prevista, o desintegrar-se en passar a prop del sol, o mostrar-se menys vistós de l’esperat. Si sobreviu, pot resultar fins i tot visible a simple vista, tot i que molt a prop del sol i molt baix a l’horitzó. Caldrà esperar!
- Carta celeste amb la posició: http://cometchasing.skyhound.com/comets/2012_S1.pdf
- Més info: http://cometografia.es/#2012-S1
- 2P/Encke 2013. Aquest cometa està desenvolupant una coma ampla i difusa, i sembla que por desenvolupar una cua en breu. Passarà a només 0,5UA de la terra, pel que arribarà a magnitud 7-8, visible amb prismàtics, a finals de mes. Actualment està a Linx, anant de Àuriga direcció a Leo Minor, una mica més alt que l’ISON.
- Carta celeste amb la posició: http://cometchasing.skyhound.com/comets/2P.pdf
- Més info: http://cometografia.es/#002-2013
- C/2013 R1 (Lovejoy). Passarà a 0.4UA de la terra durant el novembre i 0.9UA del sol el desembre, ens podriem trobar amb un cometa bastant visible amb medis assequibles. Com els anteriors, visible a últimes hores de la nit, sobretot els dies sense lluna, d’aquí una setmana o dos. Està a Canis Minor actualment (el gos petit), sota júpiter i a l’esquerra d’Orió.
- Carta celeste amb la posició: http://cometchasing.skyhound.com/comets/2013_R1.pdf
- Més info: http://cometografia.es/#003-2013
- C/2012 X1 (LINEAR). És el bonus track dels cometes ja que ha saltat a la fama els últims dies. Aquest discret cometa va explotar el dia 22 d’octubre passant de magnitud 14 a 8.5 en qüestió d’hores! (algú recordarà el cometa Holmes que el 2007 també va patir la mateixa sort i va passar a ser visible de la nit al dia, mai millor dit: cometa Holmes). Ara es troba a la constel·lació de Coma Berenices, molt baix a l’horitzó est abans de la sortida de sol, sota l’ISON
- Carta celeste: http://www.spaceweather.com/images2013/22oct13/skymap.gif
AIxí que ja ho veieu, caldrà matinar! Sort i bons cels a tothom!
@albertofersie Visible amb prismàtics abans de la sortida del sol al costat de mart. Més info: http://t.co/2GXf0JxsTR (la coneixes 😀 )
Gracias!!! @francescpruneda @pawley
Per fi he pogut capturar un dels 4 cometes! Avui de moment el C/2013 R1 Lovejoy. Ha valgut la pena llevar-se aviat! http://t.co/2GXf0JxsTR