Totes les previsions donaven núvols, pluja, mal temps per a poder observar l’eclipsi total de lluna de la nit del 20 al 21 de febrer. Per sort, les previsions han estat equivocades i les condicions de cel són immillorables, el cel està destapat, transparent i quiet, amb una claredat increïble.
En aquesta ocasió, la fase de la totalitat de l’eclipsi ha començat a les 4:00 am hora d’aquí, i durarà fins 4:51 am. La lluna però seguirà parcialment tapada per l’ombra de la terra fins les 7:17. Curiosament, s’ha començat a tapar el cel quan estava escrivint aquest missatge des del mateix observatori, a les 4:51.
La lluna adquireix aquest color típic vermellós degut a la refracció per part de l’atmosfera de la terra de la llum provinent del sol. És com si totes les sortides i postes de sol de la terra es projectessin contra la lluna, donat-li aquest color ataronjat.
Aquí teniu una fotografia de l’eclipsi fa pocs minuts abans de publicar aquest comentari, a les 4:23 des de l’observatori Can Duran de Palamós. Està feta amb un telescopi triplet apocromàtic Baader Sopos de 90mm Ø f/6.6 i una càmera Canon EOS 300D a 100 ASA, una sola exposició de 15 segons sense cap processat ni filtres de cap mena.
Per més informació sobre l’eclipsi i altres fotografies us podeu dirigir a la web del USNO http://www.eclipse.org.uk/eclipse/1212008/. També ha estat possible veure’l en directe a http://www.serviastro.am.ub.es/cast/retransmisiones/index.php?data=20080221.
Enhorabuena Francesc, son muy buenas imágenes, aún sigue siendo mi asignatura pendiente, pues por una cosa o por otra, los eclípses Lunares me los pierdo, esta vez ha sido por el trabajo.
Un saludo
Jesús Ríos
http://www.astronevada.com