El robot més gran enviat a un altre planeta, el Curiosity de la NASA, ha arribat a la superfície de Mart aquest dilluns a les 07:18 hores, aproximadament. El robot ha superat amb èxit els “7 minuts de terror”: els enginyers de la NASA han batejat així la seva arriscada operació d’aterratge, en la qual diverses solucions tecnològiques s’han utilitzat per primera vegada.
La fita s’ha pogut veure a la Terra a través de l”streaming’ de la NASA a les 07:32. Es necessiten gairebé 14 minuts perquè els senyals del robot superin els 248 milions de quilòmetres que separen els dos planetes a aquestes altures de l’any (d’un mínim de 55 milions de km).
El robot ha aterrat al cràter Gale, un lloc on hi va haver aigua fa 3.000 milions d’anys, segons els científics. Si Mart fos la Terra, aquest punt es trobaria en una posició equivalent a Austràlia.
A les 07:35h han començat a arribar al centre operatiu de la NASA a Pasadena, Califòrnia, les primeres imatges de Mart fotografiades pel ‘Curiosity’. Es podia veure la superfície arenosa de Mart i una roda del rover. La càmera estava coberta per la pols marciana aixecada pels retrocoets de la plataforma que ha acostat el rover a la superfície del planeta. L’agència espacial té previst penjar les imatges que vagin arribant a la seva web http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/
La càpsula que transportava el ‘Curiosity’ ha arribat a l’atmosfera del planeta vermell set minuts abans de l’aterratge, amb una velocitat de 20.000 km horaris. En els primers quatre minuts, la fricció de l’atmosfera ha reduït la velocitat fins als 1.500 km/h, però la càpsula ha arribat a temperatures altíssimes, que ha superat només gràcies a la presència d’un escut tèrmic.
La càpsula ha frenat encara més gràcies a l’obertura d’un paracaigudes. En la fase final de l’aterratge, s’ha desprès d’ella una plataforma voladora amb retrocoets. Als 20 metres d’altura i 20 segons abans de l’aterratge, la plataforma ha deixat anar el rover i l’ha penjat de tres cables de 6 metres cada un. Després de posar-lo suaument a la superfície del planeta (amb una velocitat inferior als 3 km horaris), ha tallat els cables amb unes explosions i s’ha allunyat.
Ara, després d’una fase de calibratge dels instruments, ‘Curiosity’ començarà a captar dades amb els seus 10 instruments científics, que inclouen càmeres, làsers, rajos-X, un braç mecànic de més de dos metres, i una estació meteorològica fabricada a Espanya. La durada prevista de la missió és de 23 mesos, però el seu motor pot funcionar fins a 14 anys. L’objectiu de la missió és caracteritzar la geologia i l’atmosfera de Mart per entendre, entre altres coses, si hi ha o hi va haver al planeta condicions compatibles amb la vida.
Font: El Periódico de Catalunya.