El proper 9 de maig el petit planeta mercuri passarà per davant del sol; és el que es coneix com a trànsit, i no es pot dir que sigui una efemèride gaire habitual! Anem pas a pas.
Un trànsit seria com un minieclipsi, un cos celest passa per davant del sol en aquest cas (també podria ser per davant la lluna), però no el tapa del tot ni en gran part, com en els eclipsis. Us he mostrat altres vegades trànsits de la ISS (l’Estació Espacial Internacional), però també els planetes poden produir-ne. En el nostre cas, només mercuri i venus poden fer trànsits, ja que són els únics planetes que poden passar entre el sol i la terra, són els que anomenem planetes interiors.
En el cas de mercuri, els trànsits són irregulars cada entre 3 i 10 anys, per exemple l’últim va ser el 2003, i enguany 2016 repetim! Els propers seran el 11/11/2019 i el 13/11/2032… I amb venus la cosa es complica; els trànsits van aparellats cada 120 – 8 anys aproximadament, és a dir en vam tenir el 2004 i després el 2012, però no es repetirà fins el 2117 i 2115… (Trànsit (astronomia) a Viquipèdia).
Així doncs, què veurem enguany? I quan? I com? Doncs anem a explicar-ho!
Quan es produirà el trànsit?
El trànsit de mercuri serà el proper dilluns 9 de maig, entre les 13:12h i les 20:40h, és a dir, 7:28 h de trànsit! Aquestes hores són per la província de Girona, hora local, poques variacions pot haver-hi amb altres localitats de Catalunya.
Què veurem exactament?
Veurem com un punt negre creua el disc del sol progressivament. Des de la nostra ubicació no veurem passarmercuri pel centre, però gairebé! Com a referència, us adjunto una imatge del trànsit de mercuri del 2003 (quan encara no en sabia gent de fer fotografia…). En taronja el sol, una taca solar i el punt de la dreta és mercuri.
De totes maneres, us poso una altre imatge, en aquest cas de Dominique Dierick, suma de fotos cada 15 minuts:
Des d’on es veurà?
En aquesta ocasió tenim molta sort!
Oest d’Europa, illes britàniques, tot l’Atlàntic nord, gran part de Sudamèrica i mig Nordamèrica en seran testimonis!
I com el podrem veure?
Penseu que estarem observant el sol tota l’estona, per tant molta precaució!! Sempre que miren el sol hem de prendre mesures, per exemple
- mai mirar el sol directament sense protecció
- no usar ulleres de sol, radiografies, discs magnètics o altres elements per a observar directament.
- els filtres de soldador es poden fer servir una estona sempre que estiguin en perfectes condicions i mínim classe 14
En canvi, podem fer servir elements indirectes com la projecció o el Solarscope; o directes com (amb o sense telescopi) filtres Baader (similars a paper d’alumini, econòmic), ThousandOaks (negres, o de vidre) o H-alpha (molt cars).
26/11/2011 - Parc de la Sauleda, Palafrugell. Observació del sol organitzada pel Pla de Barris de Palafrugell, coincidint amb la Setmana de la Ciència 2011
Els dos mètodes d’observació: el Solarscope i ulleres amb filtre Baader.
Així es veu amb el Solarscope.
I finalment els telescopis muntats amb filtres Baader
S’organitzarà una observació pública?
EDITAT 03/05/2016. Sí!!! Muntarem telescopis i altres equips a l’Escola Vedruna de Palamós (www.vedrunapalamos.org), on en horari escolar els alumnes podran seguir l’eclipsi, i fora de l’horari (a partir de les 17:00) també els pares i altres interessats. A més els alumnes de l’assignatura optativa Astronomia Pràctica de 3r d’ESO passaran per les classes a explicar què és el trànsit i convidaran a tots els alumnes a connectar-se a la web per a veure’l en directe. Estarem al terrat de l’Escola on podrem veure tot el trànsit, si el temps ho permet!
De moment no ho tenim clar, estem ultimant detalls, en breu més informació!
Es podrà veure online?
EDITAT 03/05/2016. També! Emetrem tot el trànsit, començant a emetre des de les 12:30 fins a les 21:00 aproximadament amb diferents càmeres: del sol, de l’ambient, les fotos que anem fent… Promet!
Això segur! Com en el darrer eclipsi de lluna (Resultat de l’eclipsi de lluna: ESPECTACULAR) emetrem el trànsit online a través de youtube, us anirem informant!
RT @astroemporda: Preparant el trànsit de mercuri!: El proper 9 de maig el petit planeta mercuri passarà per davant de… https://t.co/EyME…
El trànsit de mercuri https://t.co/CbUQmcaE2h https://t.co/QXPvrz5Gj0
RT @cienciaitecn: El trànsit de mercuri https://t.co/CbUQmcaE2h https://t.co/QXPvrz5Gj0
RT @cienciaitecn: El trànsit de mercuri https://t.co/CbUQmcaE2h https://t.co/QXPvrz5Gj0