Quina millor forma de gaudir d’una nit d’estiu que contemplant la lluna? I a més lluna plena? I si hi ha un eclipsi total? I si a més ho acompanyem amb una taula perfectament parada amb plats de primeríssima qualitat? Sona bé oi? Doncs això ho podrem gaudir el proper divendres 27 de juliol. Anem pas a pas.
Sempre que hi ha un eclipsi sorgeixen preguntes similars, per tant anem-les a contestar tranquil·lament.
Què és un eclipsi de lluna?
Un eclipsi de lluna es produeix quan la terra obstrueix la llum que va del sol cap a la lluna. Com que el nostre satèl·lit brilla gràcies a la llum de l’astre rei, si no li arriba es torna fosca. No desapareix, ja que l’atmosfera de la terra reflexa part de la llum del sol que va a parar a la lluna. És com si les sortides i postes de sol de tot el planeta es reflexessin sobre la lluna, donant-li el típic color ataronjat.
(de fet tècnicament, la nostra atmosfera absorbeix els tons blaus de la llum del sol i deixa passar els vermells, per això la lluna es torna d’aquest color)
Es podrà veure des d’aquí?
Sí, en gran part. Un eclipsi de lluna consta de dues fases, la ombra i la penombra. En la primera, la llum del sol queda totalment obstruïda per la terra, mentre que en la segona només una part, i l’obscuriment és parcial. A vegades la penombra ni es veu. Mireu la següent taula (hores en temps local, no heu de fer cap canvi):
- Comença la penombra (P1): 19:13h
- Comença la ombra (U1): 20:24h
- Surt la lluna: 21:04h
- Lluna completament a l’ombra (U2): 21:29h
- Màxim: 22:21h
- La lluna comença a sortir de l’ombra (U3): 23:13h
- La lluna comença a sortir de la penombra (U4): 00:19h
- La lluna completament fora de la penombra (P4): 01:30
Per tant podrem gaudir-ne tota la segona meitat, tenint en compte que fins les 22:00 aproximadament no tindrem un cel fosc.
Fixeu-vos que tindreu gairebé 2 hores de totalitat, serà l’eclipsi de lluna més llarg del segle XXI, podreu gaudir-ne de sobres!!
Perquè coincideix amb lluna plena?
La lluna orbita a la terra en períodes de 29,5 dies (si agafem de referència les fases de la lluna). Per a veure la lluna totalment il·luminada cal que estigui en oposició, és a dir, que estigui a l’altra banda del sol. Dit d’altra forma, l’ordre ha de ser sol-terra-lluna. Normalment la lluna està una mica per sobre o per sota de la línia exacta sol-terra, el que es coneix com l’eclíptica, i per això no es produeixen eclipsis a cada lluna plena. Aquest mes però, sí que estan els 3 astres ben alineats.
Què és necessita per a veure’l?
Exactament el mateix que usaríeu per a veure la lluna plena qualsevol altre mes. Els vostres propis ulls és eina suficient! Si voleu una mica més d’ampliació per a veure’n més detalls, uns prismàtics o un senzill telescopi és més que suficient. Si voleu fer fotos us caldrà una càmera rèflex amb teleobjectiu o un bon zoom! També podeu intentar adaptar la càmera del mòbil a un telescopi, tot i que no és tant senzill com pugui sonar!
És segur observar un eclipsi?
Si és de lluna, sí! Penseu que un eclipsi redueix la quantitat de llum, per tant el que veurem és que la lluna brillarà menys, per tant cap perill!
Una altra cosa són els de sol. El problema és que el sol envia moltíssima radiació i encara que estigui parcialment tapat és perillós. Mai hem de mirar directament el sol, només quan està 100% tapat. Però com us deia, pels eclipsis de lluna no hi ha cap perill!
28/09/2015 - Palafrugell. Canon IS 18-55 f/3.5. Canon EOS 450D 800ASA. 5s. d'exposició Adobe Photoshop CS6.
Així vam poder seguir l’eclipsi de lluna del 8 d’octubre de 2015 des de Palafrugell.
Des d’on el podem observar amb vosaltres?
Enguany us proposem un indret meravellós, el restaurant La Calèndula de Regencós (com arribar-hi). Com l’estiu passat, La Calèndula us ofereixen els Sopar i música de lluna plena. Us deixem l’enllaç al seu Facebook per a que podeu consultar més detalls i fer les reserves pertinents.
https://www.facebook.com/events/839937369544846/
Us hi apunteu?