Puntuals cada estiu, tornen les Perseides, les conegudes com llàgrimes de Sant Llorenç. I com cada any hi ha preguntes que ens venen el cap, sobretot quan, on i com poder-les contemplar. Anem a respondre tots els dubtes començant per què són les Perseides?
Les perseides (o perseids) són meteors, o també anomenats estels fugaços. Un estel fugaç es produeix quan un fragment de roca partícula que està a l’estai entra en contacte amb l’atmosfera del nostre planeta. Com que això passa a gran velocitat (entre 20 i 60 km/s és el més habitual, és a dir, uns 70.000 – 216.000 km/h!!) aquesta partícula s’escalfa molt ell i l’aire del voltant, que s’ionitza i brilla (una mica com el que passa a l’interior d’un tub florescent dels que tenim a casa). Quan en comptes de veure’n un en podem veure molts concentrats en un poc plaç de temps parlem d’una pluja d’estrelles; sol coincidir amb una zona de l’espai on hi ha restes del pas d’un cometa, en el cas dels Perseids del cometa Swift-Tuttle.
Perquè Perseides?
Els meteors de les pluges d’estrelles sembla que surtin totes d’un sol punt. Aquest s’anomena radiant i la seva ubicació determinarà el nom de la pluja, en aquest cas com que “surten” de perseu, cap al nord-est, perseides.
Pluja d’estrelles o de meteorits?
D’estrelles!!! De fet hi ha una mica de confusió, expliquem-ho:
- un meteoroide és una pedra, una partícula que està a l’espai exterior i que és susceptible d’impactar contra el nostre planeta
- si aquest meteoroide entra en contacte amb l’atmosfera s’escalfa, es fa visible i obtenim un meteor o estel fugaç. En aquest moment la partícula se sol destruir per la fricció i no arriba a terra.
- però si és prou gran i sòlid i arriba a terra tenim un meteorit, una roca sòlida normalment metàl·lica. Per sort no tenim pluges de meteorits!!
Quan es veuran?
Les perseides són actives entre el 17 de juliol i el 26 d’agost, amb un màxim sempre entre el dies 12 i 13 d’agost. De fet enguany el màxim es preveu sobre les 8:00 del 13, per tant la nit del 12 al 13 (dilluns a dimarts) serà el millor moment amb una previsió de fins a 100 meteors per hora en perfectes condicions, tot i que se’n pot veure bastantes les nits anterior i posterior.
Com les podrem veure?
Tot i com dèiem sembla que surtin de Perseu, es poden veure a qualsevol lloc del cel, per tant busqueu un lloc fosc i sense obstacles com arbres o edificis, com per exemple una platja apartada o a la muntanya.
De totes maneres enguany hem de tenir en compte un contratemps, i és que la lluna estarà al 94.2%, gairebé plena (serà el dia 15) i per tant només es podran veure els meteors més brillants. Intenteu no mirar la lluna directament o us enlluernareu!
Com les podem fotografiar?
Aquest 2019 serà difícil per culpa de la lluna, però igualment ho intentarem! Us deixo un enllaç a un article anterior on podreu saber com fotografiar meteors:
Les primeres perseides: com fotografiar-les?
I on anireu a veure-les?
Bona pregunta! Com us dèiem qualsevol lloc fosc és bo, i normalment anàvem a la platja de Castell de Palamós (GoogleMaps) però hi han fet obres i pel nostre gust l’han destrossada, era una platja verge i ara han allunyat l’aparcament i per nosaltres ha perdut molt encant pel que no ho sabrem fins ben bé a última hora. Us deixem les nostres xarxes socials per assabentar-vos el més aviat possible! (facebook, twitter, instagram)
Molta sort i bons cels!!