Quan volem observar o fotografiar nebuloses, els astrofotògrafs solem pensar en buscar primer les més accessibles, com les que apareixen al catàleg Messier. Després d’aquestes, el més habitual és anar al catàleg NGC (New General Catalog). Altres catàlegs són el IC (Index Catalog) o el Barnard (de nebuloses fosques).
Un catàleg molt desconegut (almenys per mi) és el Cederblad. Són nebuloses difuses, algunes d’elles relativament brillants i amb una mida bastant gran. Aquesta que us presento avui és un cas. Es troba a la constel·lació de Cepheus, gairebé a la fontrera amb Cassiopeia. Ocupa una àrea àmplia, aproximadament 2 graus d’amplada, i és de magnitud 7.8, fàcilment accessible als telescopis modestos.
Es pot dir que em vaig topar amb aquesta nebulosa, estava observant per la zona i la vaig veure com de casualitat, així que vaig decidir fotografiar-la. Al cap d’una hora es va començar a tapar, i no he pogut fer més preses. Avui m’he decidit a processar-la, i ha estat difícil, ja que amb només 1 hora d’exposició no es poden obtenir detalls més a fons.
13/09/2010 - Observatori Can Duran, Palamós. Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11. Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot Autoguider. Orion Starshoot Pro. 6 x 600 " = 1h. Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)
13/09/2010 – Observatori Can Duran, Palamós.
Takahashi FSQ 106N f/5. Filtre IDAS LPS. Muntura Losmandy G11.
Autoguiat amb refractor Lunatico EZG 60 + barlow Meade 2x amb Orion Starshoot Autoguider.
Orion Starshoot Pro. 6 x 600 ” = 1h.
Maxim DL 5 Pro (captura, guiat), DeepSkyStacker (apilat), Pleiades Pixinsight STD (processat)