No és broma! Si no podem veure els estels fugaços pel mal temps, els podem escoltar. Com? Doncs per internet, com no!
Aquest cap de setmana teniem el màxim (o màxims segons les previsions) de la pluja d’estrelles de les leònides, una de les més importants de l’any. Les previsions era que el màxim (tot i que amb activitat relativament baixa) fos a les 10:30 hora d’aquí del dia 17, és a dir, de dia des de casa nostra, amb altres possibles màxims a les a les 22:00h del dia 17 i a les 07:00 del dia 20. De totes maneres, per les condicions meteorològiques que tenim no en veurem ni una!
De nou, el portar Spaceweather.com ens aporta una ajuda. Ofereix una ràdio online on podem sentir els estels fugaços quan entren a l’atmosfera! I com ho fa aixo?
Els meteoroides, els cossos que esdevindran meteors quan entrin a l’atmosfera, tenen metalls a la seva composició, sobretot ferro i níquel. Si passen per una senyal de radio la poden distorsionar, fent que aquesta reboti i vagi a parar a una antena convenientment sintonitzada, i fent un efecte similar a un xiulet agut. Spaceweather aprofita les instal·lacions de l’enginyer Stan Nelson situat a Nou Mèxic, fent servir les senyals de ràdio del Air Force Space Surveillance Radar que emet a 216.98 MHz (teniu més informació aquí).
El resultat el teniu aquí: http://spaceweatherradio.com/. Feu click a Listen now i s’obrirà una finestreta amb un reproductor d’àudio. Fent click al Play podreu sentir els meteors després d’una breu descripció del que s’ha de sentir, i Déu ni do si n’hi ha!
Ara ja no teniu excusa per a “no observar” pluges d’estrelles!